Τσίπουρο Τυρνάβου Οικογενείας Κατσάρου

…με ένα ποτηράκι τσίπουρο και ένα λουκούμι

για να χαλαρώσει η ψυχή και να γλυκάνει η κούραση. Με ένα καθάριο βλέμμα για να νιώσεις ευπρόσδεκτος. Έτσι σε υποδέχονται οι μοναχοί στο Άγιον Όρος. Από το Βυζάντιο ακόμη, οι μοναχοί του Αγίου Όρους και των Μετεώρων, ήξεραν να φτιάχνουν το τσίπουρο και να το πίνουν. Αυτοί φρόντισαν να κρατήσουν την αλχημεία της απόσταξης και να μας δώσουν απλόχερα την τέχνη του τσίπουρου.

στη ζωή μας & στην παρέα μας

Δεμένο το τσίπουρο με την παράδοση, δεμένο και με την Οικογένεια Κατσάρου που από το 1856 κρατά τη συνταγή και τη γεύση του αγνή. Γιορτή πραγματική η μέρα της απόσταξης, ευκαιρία για γλέντι και τραγούδι, όπως του αξίζει.Έχει σημαντική θέση στη ζωή μας και στην παρέα μας, στη χαρά μας και στη λύπη. Είναι μια γεύση ελληνικής φιλοξενίας.

το τσίπουρο στον τόπο του

Μια γλυκιά συνωμοσία της φύσης χαρίζει στον τόπο τούτο ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Μόνο ντόπιο, μυρωδάτο σταφύλι “Μοσχάτο Τυρνάβου” θα πάρει το δρόμο για το αποστακτήριο μας. Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό μας και το τσίπουρό μας, μονοποικιλιακό. Eίναι ο μαγικός δεσμός που ενώνει τους αμπελώνες και τα αποστάγματά μας με τον τόπο και κρατά την Οικογένεια Κατσάρου εδώ στον Τύρναβο, δύο αιώνες τώρα.

γευσιγνωσία

Όλες οι αισθήσεις σου καλούνται να το κρίνουν. Το κοιτάζεις στο φως και είναι κρυστάλλινο και διαυγές. Το μυρίζεις και νιώθεις τα αρώματά του. Το κρατάς στο στόμα και αισθάνεσαι τη μαγεία της απόσταξης, που μάζεψε όλα τα λιθαράκια που βρήκε στο δρόμο της και τα έκανε γεύση. Έτσι απολαμβάνεις το Τσίπουρο Κατσάρος.

με γλυκάνισο

Η δύσκολη ώρα που ο άμβυκας πρέπει να κάνει τη δουλειά του και ο αποσταγματοποιός να βάλει την ψυχή του, έφτασε. Πρέπει να βρει τη στιγμή της απόλυτης αρμονίας του αποστάγματος και να κρατήσει μόνο αυτή, την καρδιά του. Το απόσταγμα πρέπει να γεμίσει από τη φλογερή φρεσκάδα του γλυκάνισου και να δέσει με το γευστικό πλούτο του σταφυλιού ‘‘Μοσχάτο Τυρνάβου’’. Να γίνει κρυστάλλινο και να έχει μέσα του εικόνες ευτυχίας.

χωρίς γλυκάνισο

Ο χάλκινος άμβυκας έχει ξανά τον πρώτο λόγο. Ο αποσταγματοποιός θα κόψει την “κεφαλή” και την “ουρά” του αποστάγματος για να αφήσει τον άμβυκα να σμιλέψει μόνο την “καρδιά” του. Πρέπει να βάλει μέσα στο τσίπουρο το φρουτώδη και σκληρό χαρακτήρα του σταφυλιού. Να κάνει γεύση το κρύο και τη ζέστη του τόπου. Να δώσει άρωμα στο νερό του Ολύμπου και μυρωδιές του θεσσαλικού κάμπου. Να το κάνει διάφανο όπως οι σκέψεις της καρδιάς σου.

συλλεκτική έκδοση

Ανίκητη η μοίρα, το έστειλε πίσω εκεί που ανήκει. Ένα άδειο μπουκάλι 110 ετών της Οικογένειας Κατσάρου, γεμάτο με τη δόξα και την περιπέτεια της ιστορίας του, βρέθηκε σε καπηλειό της Θεσσαλονίκης και γύρισε κοντά μας. Με μεγάλη χαρά το τιμήσαμε βάζοντάς το και πάλι στον προορισμό του. Να δείχνει με τον τρόπο του την ιστορία και την αξία των αποσταγμάτων Κατσάρος.

tsipouro katsaros
tsipouro katsaros me glykaniso
tsipouro katsaros xwris glykaniso
tsipouro katsaros sullektiki