Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 30 Ιουλίου 2025, παρουσιάστηκε ρεπορτάζ για τις νέες εμπορικές επιβαρύνσεις 15% που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά οινοπνευματώδη όπως το ούζο, το τσίπουρο και το κρασί.

Οι εξαγωγείς εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως τα αποστάγματα, ακόμη και μια μικρή ανατίμηση μπορεί να μειώσει τη ζήτηση και να πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητά τους.

Η Katsaros Distillery, με ιστορία που ξεκινά το 1856 και μακρά εξαγωγική εμπειρία, εκπροσωπήθηκε στο ρεπορτάζ από τον Νικόλαο Κατσάρο, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων.

Με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, ανέφερε:

«Τα τελευταία 15 χρόνια τρώμε μόνιμα σφαλιάρες. Ε, αυτή είναι μια μικρή σφαλιάρα, αλλά θα πονέσει…» αναφερόμενος στην συνεχή πίεση που υφίσταται η ελληνική παραγωγή, τόσο από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον όσο και από εγχώριες δυσκολίες. Οι επανειλημμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις – από κρίσεις, δασμούς, πληθωρισμό ή γεωπολιτικά εμπόδια – δημιουργούν μια κατάσταση συνεχούς επιφυλακής και ανάγκης για προσαρμογή.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη βαρύτητα της αμερικανικής αγοράς για την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία:

«Ο τζίρος του ελληνικού κρασιού στις εξαγωγές είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα 20 από αυτά πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν έχουμε λοιπόν μονάδες να πέφτουνε, εκεί πονάμε πολύ.»

Η παρατήρηση αυτή καταδεικνύει πως ακόμη και μια μείωση λίγων ποσοστιαίων μονάδων μπορεί να έχει δυσανάλογο αντίκτυπο σε μια αγορά στρατηγικής σημασίας.

Το ρεπορτάζ πλαισιώνεται από εικόνες του αποστακτηρίου και της παραγωγικής διαδικασίας της Katsaros Distillery, προβάλλοντας τη σχέση της εταιρείας με την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη, οργανωμένη μορφή της παραγωγής, που της επιτρέπει να σταθεί με αξιώσεις σε αγορές του εξωτερικού.

Η Katsaros Distillery, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να επενδύει στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η παρουσία της στο δημόσιο διάλογο είναι ενδεικτική της θέσης ευθύνης που διατηρεί ως μία από τις ιστορικότερες ποτοποιίες της χώρας.